Merk jij dat jouw werkgever meer doet om ongewenst gedrag te voorkomen?

Nieuws

28/3/2024

-

Elise Spiering

Media hebben de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan grensoverschrijdend gedrag, omdat binnen diverse organisaties sprake blijkt van een onveilig werkklimaat. Een positief gevolg van de mediaberichtgeving is dat mensen elkaar makkelijker aanspreken over ongewenst gedrag en de opvolging in klachten verbeterd is, meldt NU.nl. Merk jij dat jouw werkgever meer doet dan voorheen om ongewenst gedrag te voorkomen?

 

"Ongewenst gedrag is er altijd al geweest, er is nu alleen meer media-aandacht voor het onderwerp", zegt Christian de Waard tegen NU.nl. Hij is directeur van Effectory, een bedrijf dat onderzoek doet naar werknemerstevredenheid. “Die aandacht werpt zijn vruchten af, want we zien inmiddels een positieve trend in alle sectoren. Medewerkers voelen zich vaak veilig genoeg om collega's en managers aan te spreken op gedrag en ook in de opvolging van klachten zien we verbetering.”

 

Lees ook: Wat doe jij als een collega gepest wordt op het werk?

 

Hierdoor ontstaat ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag komt volgens werkgeversorganisatie AWVN altijd voort uit de bedrijfscultuur: “Als ongewenst gedrag veel voorkomt binnen een organisatie, dan is de top verantwoordelijk voor hoe hiermee wordt omgegaan. Leiders moeten zichzelf de vraag stellen of ze wel het goede voorbeeld geven.” Volgens De Waard heeft het hard straffen van een persoon die over de schreef gaat, voor de lange termijn weinig zin. “Om ongewenst gedrag binnen organisaties te voorkomen, moet de bedrijfscultuur veranderen. We zien dat veel bedrijven dat nu beginnen te begrijpen.”

 

Wanneer ben je een goede werkgever?

Volgende De Waard kun je niet zo zwart-wit stellen of een werkgever goed is of niet. Maar een werkplek wordt volgens onderzoek van Effectory als prettig ervaren, wanneer de communicatie helder is en leidinggevenden transparant zijn naar werknemers. Ook is het belangrijk om blijvend in gesprek te gaan met werknemers over welk gedrag wél en niet als gewenst wordt ervaren binnen de organisatie.

 

Lees ook: Melding over ongewenst gedrag: wat nu?

 

Extern vertrouwenspersoon inhuren

Om in gesprek te kunnen gaan over gewenst- en ongewenst gedrag, is het van belang dat er een veilige werksfeer heerst waarin werknemers zich durven uit te spreken. Een extern vertrouwenspersoon kan helpen om een veilige werkplek te creëren. Door een extern vertrouwenspersoon in te huren, kunnen werknemers situaties vroegtijdig aankaarten en oplossen, zonder dat de werkgever hiermee belast wordt.

 

Een gesprek maakt zoveel meer duidelijk

Herken jij ongewenst gedrag binnen jouw organisatie? Of wil je als organisatie een voorlichting voor personeel over dit actuele onderwerp? Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen: 06- 202288 45 of door te mailen: contact@anderewending.nl 

 

Kijk voor meer informatie op: www.anderewending.nl

 

Elise Spiering

Zodra mensen met verschillende wereldbeelden door één deur moeten, is het niet vreemd dat frictie ontstaat op de werkvloer. Ik ben geïnteresseerd in ieders eigen en unieke verhaal en help graag met het oplossen en begeleiden van arbeidskwesties.