Wat doe jij als een collega gepest wordt op het werk?

Nieuws

28/3/2024

-

Jolanda Mulder

Treiteren, roddelen, uitlachen, kleineren: het gebeurt aan de lopende band op de werkvloer, stelt Vakbond CNV in het AD. Ruim een kwart van alle werkenden in Nederland geeft aan weleens door een collega te zijn gepest. Bij één op de zes gevallen is een leidinggevende betrokken. Wat doe jij als een collega gepest wordt op het werk?

 

Omgerekend gaat het om 2,6 miljoen werkenden die op de werkvloer te maken hebben gehad met een vorm van pesten, blijkt uit een representatief onderzoek onder 2700 werkenden. “Het is onbestaanbaar dat de werkplek voor zoveel mensen een kwelling is,” stelt Piet Fortuin, voorzitter van Vakbond CNV. Voor stichting Stop Pesten Nu komen de cijfers niet als een verrassing: “Je ziet ongewenst gedrag zoals pesten toenemen als de markt onder spanning staat of als er sprake is van recessie of inflatie. Ik denk dat dit onderzoek voor het eerst een realistisch beeld schetst van de sfeer op de werkvloer”, aldus voorzitter Patricia Bolwerk.

 

Leidinggevende betrokken

Opvallend is dat bij veel pestgevallen op het werk de leidinggevende betrokken is. “De leidinggevende is bij uitstek de persoon die medewerkers een veilige en prettige werkplek moet bieden. Een pestende leidinggevende maakt het werkende leven erg moeilijk en brengt werknemers in een onmogelijke positie. Er is daarbij ook sprake van machtsverhoudingen waarbij de werknemer vogelvrij is,” stelt Fortuin

Lees ook: Wanneer is verbaal gedrag grensoverschrijdend?

 

Vertrouwenspersoon verplicht

Bolwerk legt uit dat pesten op de werkvloer niet ontstaat door individuele acties: “Het is juist een groepsproces. Daarom heeft het geen zin om pesters individueel aan te pakken. Juist een gesprek met het hele team of een complete afdeling kan een einde maken aan een ongewenste situatie. Hierbij is de rol van een vertrouwenspersoon cruciaal.” Maar dit blijkt een probleem, want 1 op de 5 werkenden stelt dat er helemaal geen vertrouwenspersoon op het werk is, terwijl dit sinds begin dit jaar wel wettelijk verplicht is.

 

Niets doen kost miljarden

“Werkgevers moeten, naast het ontwikkelen van een pestprotocol, zo snel mogelijk eenvertrouwenspersoon aanstellen. Niets doen kost miljarden”, zegt Fortuin als laatst in het AD. Bolwerk vult aan dat naast het aanstellen van een vertrouwenspersoon, het aanpakken van de groep belangrijk is. Dat betekent niet alleen maar complimenten-trainingen, maar het beestje bij de naam noemen. Dat is vaak een stap die werkgevers het liefste overslaan.

Lees ook: Pesten op het werk: wat te doen?

Wat doe jij als een collega gepest wordt op het werk?

Yis vindt dat mensen zich niet zo moeten aanstellen:

Hans vindt dat pesten altijd aangepakt moet worden:

Een gesprek maakt zoveel meer duidelijk

Herken jij ongewenst gedrag binnen jouw organisatie? Of wil je als organisatie eenvoorlichting voor personeel over dit actuele onderwerp? Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen: 06- 2022 88 45 of door te mailen: contact@anderewending.nl 

Kijk voor meer informatie op: www.anderewending.nl

Jolanda Mulder

Ik sta positief in het leven, mijn communicatie is helder en ik help graag bij het inzichtelijk maken van arbeidskwesties. Ik ondersteun de werkgever en de werknemer door hun aanspreekpunt te zijn bij werkgerelateerde problemen. Zo zorgen we samen voor een goede sociale structuur binnen uw organisatie.