In deze sectoren komt ongewenst gedrag het meest voor

Nieuws

28/3/2024

-

Elise Spiering

Het aantal klachten over ongewenste omgang op de werkvloer is bij 10 procent van de Nederlandse organisaties toegenomen. Dat meldt adviesbureau Berenschot op basis van recent onderzoek, waarvoor ruim tweeduizend hoofden personeelszaken zijn ondervraagd.

Ook meldt het adviesbureau dat bijna een kwart van hoofden personeelszaken de behoefte aan vertrouwenspersonen ziet toenemen. 13 procent geeft hierbij aan dat grensoverschrijdend gedrag nog steeds niet altijd serieus wordt genomen door de organisatie en ruim 20 procent geeft aan dat dat organisatie niet actief werkt aan het creëren van een open en veilige werkomgeving.

Lees ook: zo beperk je sociale arbeidsrisico's

Sector is bepalend

Opvallend is dat de werkzame sector bepalend blijkt te zijn voor de mate van grensoverschrijdend gedrag. Uit onderzoek van het CBS enTNO, blijkt dat werknemers in de zorg- en welzijnssector het vaakst geconfronteerd worden met ongewenst gedrag (50 procent) gevolgd openbaar bestuur, veiligheids- en juridische beroepen (36 procent) en pedagogische beroepen (29 procent).

Ga in gesprek over (on)gewenst gedrag binnen jouw organisatie

Om ongewenst gedrag binnen jouw organisatie te beperken, is het van belang om regelmatig met medewerkers in gesprek gaan over wat gewenst gedrag is binnen de organisatie en wat niet. Om hierover in gesprek te kunnen, moet er een veilige werksfeer zijn waarin werknemers zich durven uit te spreken. Om een veilige werkplek te creëren voor werknemers en psychische arbeidsrisico’s te verminderen of voorkomen, kun je als werkgever preventieve maatregelen nemen en een extern vertrouwenspersoon inhuren.

 

Lees ook: melding over ongewenst gedrag, wat nu?

 

Een gesprek maakt zoveel meer duidelijk

Herken jij ongewenst gedrag binnen jouw organisatie? Of wil je als organisatie een voorlichting voor personeel over dit actuele onderwerp? Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen: 06- 2022 88 45 of door te mailen: contact@anderewending.nl 

Kijk voor meer informatie op: www.anderewending.nl

Elise Spiering

Zodra mensen met verschillende wereldbeelden door één deur moeten, is het niet vreemd dat frictie ontstaat op de werkvloer. Ik ben geïnteresseerd in ieders eigen en unieke verhaal en help graag met het oplossen en begeleiden van arbeidskwesties.