Aantal meldingen van seksueel geweld is in twee jaar tijd sterk gestegen

Nieuws

25/10/2024

-

Elise Spiering

Het aantal meldingen van seksueel geweld en grensoverschrijdend gedrag is in de afgelopen jaren flink gestegen. Dat blijkt uit een analyse van de cijfers tussen 2020 en 2022. In twee jaar tijd nam het aantal meldingen toe met 37 procent naar ruim 40.000, staat in een rapport van de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag Mariëtte Hamer.

Naar verwachting zullen de meldingen blijven toenemen. De regeringscommissaris baseert deze verwachting op het onderzoek van het Verwey-Jonker instituut voor maatschappelijke vraagstukken. “Ik vind het vervelend om te moeten zeggen, maar we zien een patroon in de samenleving van hoe mannen met vrouwen omgaan," zegt ze tegen het NRC. 

Lees ook: Melding over ongewenst gedrag: wat nu?

 

Herkenning

De onderzoekers concluderen dat de toename van het aantal meldingen ligt aan het feit dat er meer aandacht voor is voor het probleem. Zo was er in januari 2022 een piek te zien, toen de misstanden bij The Voice of Holland aan het licht kwamen. Ook waren er meer meldingen toen een aanranding in de trein veel media-aandacht kreeg. Hierover zegt Mariëtte Hamer tegen NRC: “Als er aandacht in de media komt, herkennen veel mensen zich in de situatie en beseffen ze dat ze een melding kunnen maken en hulp kunnen zoeken.”

 

Extern vertrouwenspersoon op het werk

Door de sterke stijging kunnen slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag niet altijd de benodigde hulp krijgen, stellen de onderzoekers. Daarom is het nóg belangrijker dat werknemers de vertrouwenspersoon die actief is binnen hun organisatie weten te vinden en dat de drempel om in gesprek te gaan lager wordt.  Zo kunnen werknemers situaties vroegtijdig aankaarten en oplossen.

Lees ook: Seksuele intimidatie strafbaar door nieuwe wet

 

Wat doet een vertrouwenspersoon?

Een extern vertrouwenspersoon dient als onafhankelijk aanspreekpunt, waar medewerkers vertrouwelijk en anoniem terechtkunnen. De vertrouwenspersoon vangt de werknemer op en neemt de tijd om zonder oordeel te luisteren naar het verhaal. Samen worden mogelijke oplossingen en vooral de gevolgen daarvan besproken. De werknemer bepaalt zelf of hij of zij actie wil ondernemen en mochten er verdere stappen ondernomen worden, dan zal de vertrouwenspersoon hem of haar tijdens de gekozen oplossingsroute begeleiden en bijstaan.

Lees ook: AndereWending biedt meertalige externe vertrouwenspersonen

 

Een gesprek maakt zoveel meer duidelijk

Herken jij vormen van online ongewenst gedrag bij jezelf op bijeen collega? Of wil je als organisatie een voorlichting voor personeel over dit onderwerp? Neem eenvoudig contact met ons op door te bellen: 06- 202288 45 of door te mailen: contact@anderewending.nl 

Kijk voor meer informatie op: www.anderewending.nl 

Elise Spiering

Zodra mensen met verschillende wereldbeelden door één deur moeten, is het niet vreemd dat frictie ontstaat op de werkvloer. Ik ben geïnteresseerd in ieders eigen en unieke verhaal en bied graag begeleiding en ondersteuning tijdens het oplossen van arbeidskwesties.